Rzuć okiem na te dobre wskazówki dotyczące wina
Wiele osób do kolacji, obiadu lub butelki musującej do brunchu lubi dobre wino; kluczem jest wiedza o tym, jakie potrawy najlepiej komponują się z jakimi winami! Poniższy artykuł zawiera kilka podstawowych wskazówek dotyczących win i tego, jak najlepiej się nimi delektować.
Nauka o winie może być bardzo przyjemną przeszłością; cieszyć się!Najlepszym sposobem delektowania się winem jest odpowiedzialność. Poznaj swoje ograniczenia i upewnij się, że nie przesadzasz, zwłaszcza gdy jesteś z gośćmi. Podczas gdy wino do obiadu lub kolacji jest zawsze w dobrym guście, niedbale potem z powodu pijaństwa już nie. Delektowane z umiarem wino będzie twoim przyjacielem na całe życie.Idź na degustacje wina! Odkrywaj i próbuj win, które różnią się od tych, które zwykle lubisz. Może to być nawet zabawne wydarzenie towarzyskie dla Ciebie, Twojej rodziny i przyjaciół. Poproś innych, aby przyjechali na przejażdżkę. Może to pomóc w nawiązaniu wspaniałej rozmowy z ludźmi, których kochasz.Jeśli jesz czerwone mięso, trzymaj się czerwonego wina. Jest to ogólna zasada i rzadko należy od niej odchodzić. Czerwone wino pomaga wydobyć smak w wybranym steku lub mięsie i odwrotnie, zapewniając najlepsze możliwe doznania podczas lunchu lub kolacji.Wybierz odpowiednie kieliszki do degustacji lub serwowania wina. Najlepiej używać przezroczystego kieliszka, aby móc przyjrzeć się kolorowi wina. Wybierz kieliszek z długą nóżką i okrągłym kształtem, abyś mógł z łatwością zakręcić winem. Powinieneś unikać używania okularów, które mogą zawierać więcej niż dwadzieścia dwie uncje.Wypróbuj jedno z wielu forów dyskusyjnych na temat wina w Internecie.
Dostępnych jest wiele dobrych i stanowią kolejną okazję do rozmowy z innymi i znalezienia win, które są warte spróbowania.
Sprawdź forum przed rejestracją, aby sprawdzić, czy to jest to, czego szukasz.Ciesz się winem bardziej, podając je w odpowiedniej temperaturze. Czerwone wina są najbardziej aromatyczne, gdy podaje się je w temperaturze około 60 stopni Fahrenheita. Aby wino ogrzało się w kieliszku, zacznij je od 58 stopni. Pij w temperaturze około 47 stopni. Podanie zbyt ciepłego białego wina osłabia smak.Butelka z zakrętką byłaby idealna na imprezę z przyjaciółmi. Te nie wymagają tyle wysiłku, aby je otworzyć. Ponadto uszczelniają lepiej niż tradycyjne korki.Zamawiając wino w restauracji, bądź odważny. Jest to szczególnie ważne, jeśli chcesz zaimponować swojej firmie. Zamów coś innego i poza utartymi szlakami, aby to zrobić. Nie będą mieli żadnych oczekiwań i nie będą zaskoczeni wysokimi kosztami.Nie ograniczaj się do krajów znanych z eksportu win, takich jak Hiszpania czy Francja. W rzeczywistości niektóre z najlepszych win na rynku pochodzą z Argentyny lub Nowej Zelandii. Nie należy wyrabiać sobie opinii o kraju po skosztowaniu tylko kilku różnych win.Wierz lub nie, ale kieliszek, z którego zdecydujesz się pić wino, może mieć duży wpływ na Twoje doznania związane z piciem. Potrzebujesz szklanki, której miska jest okrągła, aby aromat mógł się rozwinąć. Również górna część powinna zwężać się do wewnątrz; zapobiega to wydostaniu się jego istoty.Nic tak nie dopełnia dobrego posiłku jak wspaniały kieliszek wina. Mam nadzieję, że ten artykuł okazał się cenny w nauce procesu selekcji. Właściwie sparowane, świetne wino może zamienić czas przy stole w mini świętowanie. Skorzystaj z tych wskazówek następnym razem, gdy będziesz w sklepie z winami i ciesz się!