Jagody acai nie tylko na redukcję wagi
Od pewnego okresu jagody acai stosowane są w celach wspomagających odchudzanie.
Oczywiście ich właściwości sprzyjają zrzucaniu wagi, ale mają teą dodatkowe, zdrowotne zastosowanie. Dzięki ogromnej liczbie witamin, niezbędnych dla człowieka składników mineralnych i przeciwutleniaczy powodują znaczne spowolnienie procesu starzenia, hamują rozwój raka, regulują funkcjonowanie serca.
Prozdrowotne cechy tychże owoców zrozumieli lokalni mieszkańcy amazońskich lasów tropikalnych i uzywają jagody do dziś przy biegunkach, krwotokach, wrzodach albo gorączce. Zaletą tego zdrowego owocu jest smak – przypominający jagodę albo czekoladę.
Jagody a odchudzanie
Bardzo duży wpływ na przebieg odchudzania ma jedzenie produktów obfitych w błonnik. Na 100 g owoców acai jest go aż 16,9g, więc intensyfikują przemianę materii i procesy trawienne. Spożywając jagody człowiek ma poczucie sytości, więc kontroluje i redukuje kalorie. Rzecz jasna same owoce acai nie sprawią chudnięcia (są bardzo kaloryczne- 100g jagód to nawet 80 kalorii), a wyłącznie wspomagają cały proces spadku wagi. Przekraczające normę spożywanie jagód acai może sprowokować rozwolnienie i uchodzenie gazów. Mogą również wywołać reakcje uczuleniowe (krosty, trudności w oddychaniu). Stąd też przed zakupem i zastosowaniem wypada zrobić próby uczuleniowe.
Dobroczynne działanie owoców acai może być zdecydowanie pomocne. Jak się okazuje, nie wyłącznie w trakcie odchudzania. Warto traktować je jako dodatkowe wsparcie w walce z otyłością, lecz nie jako lek. Dla uzyskania wiadomego celu obligatoryjna jest prawidłowa dieta i aktywność fizyczna, a głównie samodyscyplina.